Šta ako danas bude smak svijeta a ja ti nisam rekla da te volim?

Kažu da se one prave ljubavi osjete, vide, prepoznaju u samo jednom trenutku prvog kontakta dvoje ljudi. Uzalud je analiziranje svih onih potencijalnih ljubavi, traženja znakova koji bi nas uputili i rekli da je to ono što čekamo, o čemu maštamo, za čim žudimo.

Pričala mi je, a ja sam saosjećala: „Kunem ti se Biljana da je svijetlio. Ne vidim mu lice, stas mu pomalo nazirem, krupan je snažan i čvrst muškarac. Karakter mu je takav, ali i tijelo koje mu Gospod dodijeli. Nisam ništa vidjela osim svjetlosti, samo sam osjećala. Toliko je jaka bila ta energija da sam zalutala u neku drugu dimenziju, možda sam u njoj i šetala, krenula prema njemu, ali ovdje na Zemlji, nisam se mogla pomjeriti. Paralisana da bilo šta izgovorim, uradim, pustila sam ga da ode. Ali on nije otišao, on je tek došao. Počela sam da ga sanjam, gotovo svake večeri. Ti snovi su lijepi i nestvarno stvarni, java je ono što me plaši. Ne znam zašto? Plašim li se susreta sa njim? Plašim li se da će mi susret oduzeti ono jedino što imam od njega, nadanje?“  Slušajući je dok govori prepoznajem sebe, prepoznajem nas i usuđujem se reći nas, jer u mojoj glavi i srcu postojimo mi. Hrabrim je iako se i sama plašim. Sklapamo dogovor da ga potražimo i ako je tamo negdje, nekada, neko, zapisao, naći ćemo ga. Konačno joj odlučim priznati da se osjećam isto. Da čekam nekoga ko još nije imao priliku da mi zasvijetli. Izgovaram prvi put njegovo ime na glas. Definišem da je jedino ono čega se bojim, to da mi neko uskrati da pružim ljubav. Ne očekujem je zauzvrat, dovoljno mi je znati da sam poklonila nekom do koga mi je stalo nešto najvrednije što imam. Dovoljno mi je da znam da sam spoznala šta je to i zahvalna što mogu darovati i biti srećna i dalje.

Zato nemojte držati ono što vam je već odavno sklisnulo iz šaka. Nemojte biti zaslijepljeni zaljubljenošću i potrebom jer će vam samo ljubav otvoriti sve vidike. Nemojte se plašiti ljubavi jer je samo ona ta koja čuda pretvara u stvarnost. Volite bezuslovno jer samo takva ljubav će se vratiti.

I usudite se reći, pokazati, maštati, uraditi lude stvari, bez kajanja ako zbog toga srce poskakuje i ne činite štetu. Jer šta ako danas bude smak svijete a vi niste nekom priznali da ga volite?

photo by: Tea Jagodić