Prosim PRAVO na invalidska kolica

Da li smo mi bolji dio BiH?

Kažu da se uspješnost jedne zemlje mjeri time koliko je pažnje posvetila osjetljivim grupama svog stanovništva. Evo izvještaja kako naša zemlja „posluje“:

RVI (ratni vojni invalid) u Bihaću(USK)sa dijagnozom paraplegije (100 % procentom invaliditeta):

 1. Kolica svake 4 godine u vrijednosti od 4800KM.
 2. Antidekubitalni jastuk svake 3 godine u vrijednosti od 1000KM.
 3. Jedan par guma za kolica, jednom godišnje.
 4. Kateteri 5 komada dnevno, urinari 2 komada dnevno, ulošci 4 komada dnevno.
 5. Banjsko liječenje 2 puta godišnje.
 6. Invalidnina na mjesečnom nivou 1940 KM.
 7. Sredstva za nabavku auta svakih sedam godina 30 000 KM.
 8. Svi su stambeno zbrinuti.

Osobe koje imaju invaliditet u Bihaću (USK)sa dijagnozom paraplegije (100 % procentom invaliditeta), a nisu RVI:

 1. Kolica svake 4 godine u vrijednosti od 4800KM.
 2. Antidekubitalni jastuk svake 3 godine u vrijednosti od 1000KM.
 3. Jedan par guma za kolica, jednom godišnje.
 4. Kateteri 5 komada dnevno, urinari 2 komada dnevno, ulošci 4 komada dnevno.
 5. Banjsko liječenje 2 puta godišnje.
 6. Invalidnina na mjesečnom nivou oko 800 KM.
 7. Svi su stambeno zbrinuti.

RVI u BanjaLuci sa dijagnozom paraplegije (100 % procentom invaliditeta):

 1. Kolica svakih 5 godina u vrijednosti od 5000KM.
 2. Antidekubitalni jastuk svakih 5 godina 1600KM.
 3. Kateteri, urinari, pelene i sl. 1200 KM na godišnjem nivou.
 4. Banjsko liječenje 1 puta godišnje.
 5. Invalidnina na mjesečnom nivou 2200 KM.
 6. Svi su stambeno zbrinuti.

Osobe koje imaju invaliditet u Banjaluci sa dijagnozom paraplegije (100 % procentom invaliditeta), a nisu RVI:

 1. Kolica svakih 5 godina u vrijednosti od 440 KM (Potreban iznos 5000)
 2. Antidekubitalni jastuk svake 3 godine 428KM. (Potreban minimalan iznos 1000)
 3. Kateteri 1 komad dnevno,urinari 1 komad dnevno, pelene 2,5 komada dnevno (80komada mjesečno). To bi značilo da imate oraničen broj odlazaka u WC u toku dana.
 4. Banjsko liječenje 1 puta godišnje.
 5. Invalidnina na mjesečnom nivou 136 KM ako si imao „sreće“ steći invaliditet prije 18.godine.  Ako si se, na primjer, povrijedio dan poslije svog 18. rođendana i nastavio da živiš sa dijagnozom paraplegije, ništa od invalidnine.

NAGLAŠAVAM: podaci mogu imati manja odstupanja od propisanih.

Sve ove kategorije imaju istu dijagnozu, žive u istoj državi, ali su različito tretirane. Diskriminacija se odnosi na način nastanka invaliditeta. Ja pripadam poslednjoj kategoriji. Kada se sva ova primanja saberu i kada bih godinu dana sav ovaj novac ostavljala za nabavku kolica, ne bih skupila ni polovinu potrebnog iznosa. Ne želim milostinju, ne želim da moji prijatelji, poznanici, komšije ili bilo ko drugi skuplja novac za to. Želim da budemo dostojanstveno tretirani, da se problemi sistematski rješavaju.

Bravo za one koji su donijeli dobre odluke da bi neko drugi imao kvalitetniji život. Bravo za sve vas koji ste se izborili da se vaš glas čuje. Sramite li se vi koji niste odlučili da nekom date dostojanstven život. Vi koji ćutite, bojite li se onoga što nosi sutra?

Ja sam kolica od Fonda zdravstvenog osiguranja dobila prije 7 godina. Ponovo sam slala zahtjev sa svom pratećom dokumentacijom 2019. godine. Dakle, nisam tražila kolica onda kada sam imala pravo na obnovu zahtjeva nego kada sam osjetila potrebu za novim. Dobila sam odbijenicu uz obrazloženje da mi nisu ugrožene osnovne vitalne funkcije. Žalbu koju sam uložila nakon toga, odbili su kao neosnovanu. Žalila sam se i Ministarstvu zdravlja i socijane zaštite. Pozvali su me na sastanak koji je odavao utisak da će nešto poduzeti po tom pitanju. Iz Trebinja, istim povodom na isti sastanak došla je moja prijateljica i saborac, sa istom nadom se vratila kući. Odgovor smo dobile, na našu incijativu opet, tek 10.06.2020. godine. Sve što su oni uradili bilo je to da su nazvali Fond koji im je dao isto obrazloženje kao i meni na odbijenici. Nismo uradili ništa.

Više o ovome imate na linku (https://happybe.net/ograniceno-praznjenje-besike/)

Iako postoje kolica za plažu, za razne vrste sportova kao što su: košarka, ples, atletika, planinarenje, hokej, kolica za rekreaciju… i da ne nabrajam, mi skromno tražimo samo jedna LAKO-AKTIVNA kolica. Ona služe za obavljanje nekih svakodnevnih stvari kao što su, odlazak u toalet, na posao, u grad. Tako se zovu jer su lagana da ih je npr. lakše ubaciti u auto, manja su od svih ostalih, spretnija, pogodna za male i uske prostorije, prolaze, liftove. Ona nam omogućuju samostalnost jer su rađena po mjeri korisnika. Sve ovo pomaže nam da se bolje snalazmo u prostoru, izvučemo najbolje od sebe, sa lakoćom savladamo neke fizičke prepreke i održavamo svoje stanje fizički i mentalno zdravim.

Ne odustajemo. Ako nam želite pomoći, za početak, širite dalje ovu priču. I ako dođemo do toga da izlazimo na ulicu „proseći“ za svoje pomagalo, podržite nas i tamo.