Potapši se po ramenu ženo

Ti koja si doživjela nasilje, ali nisi postala nasilnik nego si ustala uzdignute glave i progovorila o tome. Koja si ostavljana, prevarena, ali ne varaš nego i dalje čvrsto vjeruješ u ljubav. I ti koja svaki dan svim članovima porodice kao sluškinja pereš, kuhaš, peglaš, čistiš, ali ne kukaš nego si srećna kada tvoj obrok učini nekog sitim.Hej ženo, da ti, koja si trpila bolove, strahovala za život, dok ti je srce bilo u petama, grlila si druge i govorila da se ne brinu da ćeš biti dobro, da nedostatak dojke nije gubitak i da je žena ženstvena i bez kose. Koja svaki dan ustaješ sa bolovima, ali ih gledaš kao saputnike i ne plačeš nego dijeliš osmijehe po ulici.

Ti koju su roditelji ostavili, a imaš svojih petoro i planiraš još. I ti koja ne možeš imati potomstvo i zbog toga si odbačena i prognana iz njegove porodice, ali uživaš u radu sa djecom.

Ženo, koja si poljubila ženu i zbog toga dobila batine ipak si juče prošetala gradom sa svojom partnerkom držeći je za ruku. Osudili su te najbliži, a ti si im ipak otvorila vrata svog doma kada im je bilo potrebno.

Ti kojoj dijete umire jer društvu nije u interesu baviti se pojedinačnim slučajevima, ali ti ne osuđuješ, ne napadaš nego učestvuješ u svim značajnim događajima i akcijama i tako pokrećeš svijet.

I ti koja si ispljunula onu šaku tableta jer nisi htjela da neko zbog tebe suzama kvasi obraze, nisi bila sebična nego si nastavila da živiš i činiš svijet boljim.

Ženo koja si se suprotstavila anksioznosti i izašla u masu noseći transparente koji će olakšati život budućim naraštajima. Koja si izvadila pola utrobe, ali ti je duša ostala velika. I ti koja si danas prepolovila obrok svoje neimaštine i podijelila da neko drugi ne bude gladan.

Ti velika ženo koja radiš svaki dan prekovremeno za cijelu porodicu da djeca imaju sve uslove za nametnuti moderan način života. I ti koja nikada nisi bila u radnom odnosu, nisi nikad ugodila sebi, ti koja si svoje snove stavila pod tepih da bi se snovi tvojih najbližih ostvarili.

Potapši se po ramenu ti koja se osjećaš prozvanom i sve vi divne i velike žene koje nenamjerno ne spomenuh. Ostavite neka ponos i skromnost malo spavaju i dozvolite da vam tapšu i da vam se dive. Ako to niko i ne učini, ne treba, učinite to same jer ste i do sada same nosile svoje breme.

photo by: Tea Jagodić

Fotografija iz kalendara UŽI “Nika